Op zoek naar Balans


marion 25 januari, 2019

Op zoek naar Balans

Gister heb ik het weer gedaan. Schaatsen op natuurijs, wel op de baan in Arnhem maar toch … het voelde zo lekker. Glijden over het ijs met een frisse wind in m’n gezicht. Gewoon op een donderdagochtend de tijd nemen voor mezelf en de keuze maken om te gaan doen waar ik zin in had.

Als Zzp’er vind ik het niet altijd gemakkelijk om alles alleen te ondernemen of te beslissen maar gister heb ik de mooie kant van eigen baas zijn weer ervaren.

Schaatsen vraagt om steeds op zoek te gaan naar de juiste balans, staan m’n ijzers recht op het ijs en waar maak ik de beste afzet, hoe diep zak ik door m’n knieën en kan ik nog pootje over in de bochten?

Bij een ander ziet het er vaak zo gemakkelijk uit, die gaan met krachtige harde slagen als vanzelf over het ijs. Dit vraagt om doorzetten. Na de 1e rondjes beginnen m’n scheenbenen pijn te doen en even later voel ik koude voeten. Toch weet ik uit ervaring dat ik nog even moeten doorzetten want straks gaat het weer als vanouds. Gelukkig werd mijn doorzetten beloont, ik heb genoten van het vrije bewegen en ik kreeg steeds meer vleugels ik was even helemaal los van de daagse beslommeringen. Wat een cadeautje heb ik mezelf gegeven door ervoor te kiezen om te gaan schaatsen toen het moment zich aandiende.

Nu ik terug denk aan dat fijne schaats uitstapje wil ik graag mijn ervaring met jullie delen. Ik zie nu ook de relatie met mijn coachpraktijk. Schaatsen is een mooie metafoor voor het ‘echte’ leven. De zoektocht naar balans, wanneer zet ik door bij iets dat langs komt, maak ik de keuzes voor mijzelf of doe ik het om een ander te plezieren en hoe perfect moet ik eigenlijk zijn.

Ik begeleid verschillende mensen die moeite hebben om nee te zeggen op wat er op hun afkomt, ook al voelen zij zich te druk. Zowel zakelijk als privé is het soms moeilijk om balans te vinden. Ach ja, helpen doen we graag, het is toch ook een fijn gevoel als je dat kan. Gelukkig weet een grote groep hoe ze hun energie weer aan kunnen vullen, voor een ander blijft dat een zoektocht. Opladen door fijne dingen te doen, gewoon omdat het kan, kan een moeilijke keuze zijn. Je kiest er dan voor om die tijd even niet aan een ander te geven en misschien zeg je op dat moment wel nee tegen die ander. Mag je dat………….?

Als je ook met dit soort dillema’s loopt neem gerust contact met me op, wie weet wat ik als coach voor je kan betekenen.

contact